Sign In

 

 

 • Lage-energiewoning, passiefhuis of nul-energie woning

  ​Energiezuinig wonen kan in een lage-energiewoning, een passiefhuis of een nul-energie woning. Ieder woningtype heeft zijn specifieke eigenschappen.

  Wat is een passiefhuis?

  Een passiefhuis is een heel energiezuinig gebouw gericht op een goed winter- en zomercomfort. De warmteverliezen zijn er dankzij een doorgedreven isolatie zo beperkt, dat er slechts een heel kleine energievraag voor verwarming en koeling is. Met het vermogen van een strijkijzer (1.000 à 2.000 W) blijft een passiefhuis 's winters warm. Het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75 procent lager dan een traditionele nieuwbouwwoning.  Een huis mag het passief-label dragen als het een certificaat krijgt van het Passief Huis Platform. Daarom moet het huis voldoen aan:

  1.Energievraag voor verwarming (en koeling) ≤ 15 kWh/m²/jaar

  2.Luchtdichtheid n50 ≤ 0,6/u

  3.Maximaal primair energieverbruik (verwarming, koeling, sanitair warm water, hulpenergie, elektrische apparaten,…) ≤ 120 kWh/m²

  4.Oververhittingsfrequentie (T > 25°C) ≤ 5%

  Hoe u als architect of bouwheer dit 'passief' karakter realiseert, kiest u zelf. Vaak worden U-waarden aangeraden U ≤ 0,15 W/m²K. In de praktijk komt dit meestal overeen met een U-waarde voor de muur tussen 0,12-0,14 W/m²K, een U-waarde voor het dak ± 0,11 W/m²K en een U-waarde voor de vloer van 0,15 W/m²K.  Ons dakelement SWHPUR  met een dikte van 205mm is het meest geschikt voor het bouwen van een passiefhuis.

  luchtdicht dak  hoge isolatiewaarde flexibel schuim uniflex

   

  Wat betekent lage-energiewoning?

  Laag-energie' is minder goed gedefinieerd en is vaak gekoppeld aan belastingaftrek of premies die er voor gegeven worden. Doorgaans wordt 'energievraag voor verwarming en koeling' ≤ 30 kWh/m²/jaar aangehouden om als lage-energie woning gekwalificeerd te worden.

  Wanneer heeft u een nul-energie woning?

  Bij een nul-energie woning moet de energie die u nodig heeft voor de verwarming van de woning en de productie van sanitair warm water afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit vertaalt zich snel in de aankoop/installatie va fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. De energiebehoefte bij een nul-energie woning moet lager zijn dan 15kWh/m²/jaar.

   


 

 

 

 

UNILIN geeft advies

U wenst meer info op maat van uw project?

 

 

 

 

 • Contatti